وَإِذَا مَرِضْتُ فَهُوَ يَشْفِينِ
“Dan apabila aku sakit, Dialah Yang menyembuhkan aku.”
(Surah Al-Syu’ara, 26: 80)
Yang menyembuhkan penyakit ataupun kesakitan kita hanyalah Allah S.W.T, kerana segala kekuatan dan kekuasaan itu milik Allah. Jadi kita kena perbetulkan kepercayaan kita bahawa ubat-ubat itu seperti mana doktor di hospital, mereka ini adalah ikhtiar kita sahaja. Jangan kita tawakkal kepadanya. Sebaliknya kita bertawakkal hanya kepada Allah. Tetapi ini tidak menghalang kita untuk berusaha dan mencuba.
"RASAILAH RAHSIA KEHEBATAN OLIVE GOLD"
"Olive Gold adalah 100% Pati Minyak Zaitun 'Extra Virgin' dihasilkan dari proses ekstrak atau perahan pertama melalui proses 'cold press' (perahan sejuk) tanpa menggunakan bahan kimia ketika proses pengeluaran pati minyak. Mengandungi 30% "poliphenols" dan kepekatan pati yang lebih banyak, menjadikan ia Pati Minyak Zaitun yang TERBAIK untuk tujuan kesihatan dan kecantikan.
'OLIVE GOLD 100% Pati Minyak Zaitun ' Extra Virgin' dari Turkey.
Kandungan Nutrisi dalam Minyak Zaitun Olive Gold
Kandungan Kimia Dalam Minyak Zaitun
Minyak zaitun terdiri dari zat-zat minyak yang dinamakan glesiderat (Ester) dengan peratusan 97% dan zat-zat minyak lainnya. Akan tetapi, di dalamnya juga mengandungi fostor (seperti : lipid, licin ) dan pelbagai enzim (seperti enzim lipase). Minyak zaitun juga mengandungi pelbagai vitamin (seperti : vitamin A,B dan C), zat-zat pewarna (seperti : klorofil,xanthophyll), serta pelbagai zat aromatik yang menimbulkan aroma dan rasa yang khas. Terakhir, minyak zaitun mengandungi sejumlah kecil mineral (besi, magnesium dan kalsium), koloid, resin dan air.
Secara umum, asam-asam lemak dalam minyak zaitun dibahagikan menjadi dua bahagian, iaitu :
• Masam lemak tidak pekat (dengan kadar 70-80%). Masam jenis ini memiliki keistimewaan yakni menjadi cair pada suhu normal. Ini terbahagi menjadi masam oleat dan masam linoleat.
• Masam lemak pekat (dengan kadar 8-10%). Masam jenis ini memiliki kelebihan memadat pada suhu normal. Ini terbahagi menjadi masam palmitat dan asam stearat.
Peratus kandungan masam-masam lemak yang menjadikan minyak zaitun yang berbeza sesuai dengan daerah, jenis, proses penanaman, jenis tanah dan tingkat kematangan buah. Minyak zaitun juga boleh meningkat kadar asam pekatnya jika tanahnya berlumpur ; keadaan ini juga menyebabkan minyak mudah membeku dan memiliki rasa seperti minyak haiwani.
Kajian-kajian kimia menunjukkan bahawa minyak yang berasal dari biji zaitun lebih kaya akan asam linoleat, sedangkan minyak yang berasal dari isi buah zaitun lebih kaya akan asam oleat.
Sumber :
Keajaiban 3 Sunnah Nabi (Dr. Ahmad Mubayyad)
Cara Pemakanan Minyak Zaitun Olive Gold
Khasiat Minyak Zaitun Olive Gold
• Membantu menghalang pembentukan kolon
• Membantu mengurangkan risiko penyakit jantung
• Membantu melawan kanser
• Membantu mencegah diabetes
• Membantu menghentikan rasa sakit
• Membantu mencegah kerapuhan tulang
• Membantu menguatkan imuniti tubuh
• Membantu melambatkan proses penuaan
Kegunaan Minyak Zaitun Olive Gold
• Melembabkan, menghaluskan serta mencantikkan kulit
• Rawatan mandian
• Penjagaan rambut
No comments:
Post a Comment