Minyak zaitun yang diperjual belikan harus disetujui International Council Of Olive Oil. Berikut adalah jenisnya :
Minyak Zaitun (Olive Oil)
Adalah minyak yang dihasilkan dari perasan buah zaitun yang masih segar (baru).
Minyak jenis ini dibahagikan kepada 3 kategori :
a) Minyak Zaitun Virgin (Virgin Olive Oil) :
Diolah dengan kaedah mekanika-fizikal sederhana tanpa peralihan (proses pertukaran) termal atau kimia. Minyak ini boleh langsung diguna sekadar apa yang ada padanya.
• Extra olive oil : Minyak zaitun virgin yang memiliki aroma dan rasa yang enak, keasamannya tidak lebih dari 1%.
• Fine virgin olive oil : Karakteristiknya sama dengan minyak sebelumnya, akan tetapi keasamannya mencapai 3%.
• Semi-fine virgin olive oil : Karakteristiknya sama dengan minyak sebelumnya, tetapi keasamannya mencapai 3%.
• Virgin olive oil lampante : Untuk jenis ini tidak baik dikonsumi langsung. Sebab, rasa dan aroma kurang enak; tingkat keasamannya jega lebih dari 3.3%. Minyak jenis ini disebut juga dengan “minyak lampu” dan harus melalui proses penjernihan.
b) Minyak Zaitun Sulingan (Refined Olive Oil) :
Minyak yang dihasilkan dari penjernihan virgin olive oil secara berulang yang tidak mempengaruhi struktur kimianya.
c) Minyak Zaitun Ekstra Virgin (Extra Virgin Olive Oil).
d) Minyak Murni (Murni Olive Oil) :
Minyak yang dihasilkan dari campuran refined olive oil dan virgin olive oil. Minyak ini boleh digunakan manusia apa adanya.
Minyak hampas zaitun (pomace olive oil)
Adalah minyak yang dihasilkan dari hampas zaitun lebihan pemerasan buah zaitun dengan pelarut organik (heksana benzana) disertai penjernihan berulang.
Minyak jenis ini dibahagikan menjadi 3 kategori :
a) Minyak Hampas Zaitun Mentah (Crude Pomace Oil) :
Minyak yang dikhususkan untuk disuling berulang-ulang dengan tujuan agar boleh diguna oleh manusia atau untuk pengeluaran.
b) Minyak Hampas Zaitun Sulingan (Refined Olive Pomace Oil) :
Campuran minyak hampas zaitun yang dihasilkan dari hampas buah zaitun mentah dengan proses penyulingan, namun tidak mempengaruhi struktur masam lemak aslinya. Minyak jenis ni sering digunakan untuk kegunaan manusia atau dicampur dengan virgin olive oil.
c) Minyak Hampas Zaitun (Olive Pomacem Oil) :
Campuran minyak hampas zaitun yang disuling ulang dengan virgin oive oil. Minyak jenis ini baik dan boleh diguna oleh manusia.
Sumber :
3 Keajaiban Sunnah Nabi (Dr. Ahmad Mubayyad)
No comments:
Post a Comment